Avel på Valne gårdVi bedriver liten men kvalitativ avel på gården. Två gånger har Valne gård blivit nominerade till Årets uppfödare, det är vi jättestolta över!


Grundstommen till vår avel är det fina 1:a klass stoet Muska frá Keldudal f. 1992, totalbedömd till 8.18, e. Dagur frá Mosfellsbaer, u. Isold frá Keldudal. Ett helt fantastiskt femgångssto som vi köpte 2002. Hon är klass 1 premierad för avkommor av SIF Avel.

Muska har gett oss elva superfina föl, varav sex stycken är avelsbedömda med fina resultat, och de två yngsta förväntas komma till bedömning 2019.

Ett annat superflott avelsto är Spes frá Litlu-Tungu 2, som vi importerade från Island 2003. 
Vi köpte ett ”kit” med tre hästar – Spes som var dräktig med Aron frá Strandarhöfði samt Kolskeggur frá Bakkakoti vid sidan, 6 månader gammal.

Spes födde Ronja från Valne 2004 som i sin tur har gett oss två verkligt fina avkommor, vilka båda är 1:a klass bedömda.

I år (2018) har vi betäckt fyra ston, tre av dem är ur egen uppfödning och den fjärde är Spes. Det ska bli otroligt spännande att se vad det blir av det! Avel är spännande och roligt, men känns ofta som ett spel på lotteri ...

Hemma på gården har vi hingststation med den egenuppfödda Hrimnir från Valne gårdVärldens trevligaste hingst efter Muska frá Keldudal och Hrimbákkur frá Holshúsum. Hrimnir är född 2008, och fick åka till VM i Berlin som Sveriges representant för 5-åriga hingstar. Han skötte sig fint och knep en bronsmedalj där!

Mer information om Hrimnir från Valne gård hittar du här!

Ovan: Muska som är klass 1 premierad för avkommor.
Nedan: Spes med föl på bästa utsiktsplatsen.

Fantastiska systrar u. Spes! Gerpla från Valne gård 4 år, totalbedömd 8.18 och Polly från Valne gård 5 år, totalt 8.13.